Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τσιγάρα - Το πιο σταθερό διεθνές νόμισμα


Ο δρόμος για την καρδιά ενός διεφθαρμένου υπαλλήλου περνά μέσα από τους πνεύμονές του. Ή τουλάχιστον τα τσιγάρα του.
Πακέτα της μάρκας τσιγάρων GoodCat πωλούνται αντί 5.600 γουάν (ή 890 δολαρίων) το πακέτο στην πόλη Xi΄an, στην κινεζική επαρχία Shaanxi. Η υποψία, σύμφωνα με δημοσιεύματα την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι χρησιμοποιούνται προκειμένου να δωροδοκηθούν κάποιοι αξιωματούχοι.
Στην Κίνα, όπου το να δίνεις και να μοιράζεσαι τσιγάρα είναι σύνηθες και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων καπνίζουν, τα τσιγάρα πολυτελείας έχουν γίνει ένα κοινό νόμισμα για δωροδοκίες. «Εξαιτίας της διαφθοράς, δεν μπορείς να κάνεις καμία τις δουλειές σου, στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αν δεν στείλεις δώρα σε όσους κατέχουν αξιώματα», σχολιάζει ένα άρθρο του δημοσιογραφικού πρακτορείου Xinhua News.
Τα τελευταία νέα που αφορούν τη συγκεκριμένη ανταλλακτική πρακτική φαίνεται να αρχίζει σιγά σιγά να ξεσηκώνει τη μαζική αντίδραση στο κινεζικό Διαδίκτυο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το μοναδικό χρόνο ή τη μοναδική χώρα, όπου τσιγάρα χρησιμοποιούνται ως μετρητά επειδή τα λεφτά είναι πολύ προφανή -βλ. αμερικανικές φυλακές.
Στη φυλακή, «ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει αρκετά, ώστε να είναι ένα σημαντικό αντικείμενο συναλλαγής που έχει μια αρκετά τυποποιημένη αξία σε σύγκριση με άλλα αντικείμενα που μπορούν να προσφερθούν σε έναν υπάλληλο της φυλακής, όπως, για παράδειγμα, ένα γλυκό, χαρτομάντιλα ή φαγητό», λέει ο Stephen Lankenau, κοινωνιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια. (Αν και η απαγόρευση του καπνίσματος το 2004 στις ομοσπονδιακές φυλακές έχει πλέον καταστήσει τα τσιγάρα ως ένα νόμισμα σχεδόν άνευ αξίας. Έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από γραμματόσημα με αυτή την ιδιότητα.)
Οι φυλακές δεν είναι το μόνο μέρος όπου τα τσιγάρα μπορούν να έχουν τη θέση μετρητών. Σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη φτώχεια, ορισμένες μάρκες μπορεί να φέρουν τεράστια αξία, ιδιαίτερα εφόσον δεν υπόκεινται σε υποτίμηση και αποτελούν μία προσιτή (και νόμιμη) μορφή πληρωμής. Στη Ρουμανία, τη δεκαετία του ‘80, λέγεται ότι τα τσιγάρα Kent (δεν μπορούσε να είναι καμία άλλη μάρκα), χρησιμοποιούνταν για να δωροδοκούνται γιατροί ώστε να αναλάβουν τη θεραπεία άρρωστων παιδιών, για να παίρνεις καλύτερη προτεραιότητα στις ουρές, για να παίρνεις καλύτερο κομμάτι κρέατος και να έχεις πρόσβαση σε σπάνια ή πολυτελή και εκλεκτά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα τσιγάρα κυκλοφορούσαν για τόσο πολύ καιρό ώστε κάποια στιγμή μπαγιάτευαν, αλλά ούτως ή άλλως εξ αρχής η αποστολή τους δεν ήταν για να τα καπνίσει κάποιος.
Όταν το νόμισμα της Γερμανίας, το μάρκο του Ράιχ, αποδυναμώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιούνταν στη θέση του τσιγάρα κάνα δυο χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ Συμμαχικών στρατιωτών και των Γερμανών, έγραφε ο Peter Senn σε ένα άρθρο του το 1951 στο Journalof Finance, με τίτλο "Τα τσιγάρα ως νόμισμα". Έγραφε τότε: "Οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και οι άμαχοι πολίτες στη Γερμανία έχουν επιδοθεί σε πρακτικές μαύρης αγοράς σε ένα ασύλληπτο βαθμό».
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εποχές ήταν πιο απλές τότε. Στις αντικαπνιστικές πόλεις της Αμερικής σήμερα, ένα αναμμένο τσιγάρο θα σας απαγορεύσει την είσοδο σε πολλά μέρη. Έτσι, αυτό που κερδίζει την υποστήριξη ενός Κινέζου αξιωματούχου δεν θα μπορούσε να προωθήσει κάποιον ιδιαίτερα στη Wall Street ή στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...