Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Σχεδίασε το ευρώ και πιστεύει στη διαχρονικότητά του

Ο γραφίστας Ρόμπερτ Καλίνα έδωσε το "πρόσωπο" στο κοινό νόμισμα. Αν τα ξανασχεδίαζε, θα τα έκανε το ίδιο. Δεν πιστεύει στη "δύση" του ευρώ. "Η ΕΚΤ θα εκδόσει την επόμενη σειρά χαρτονομισμάτων".


Τα χαρτονομίσματά του κυκλοφορούν στα χέρια όλων των κατοίκων της ευρωζώνης. O αυστριακός γραφίστας Ρόμπερτ Καλίνα είναι αυτός που τα σχεδίασε. 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ευρώ ο Καλίνα κάνει το δικό του απολογισμό από μιαν άλλη οπτική γωνία. Όχι την οικονομική ή τη δημοσιονομική, αλλά την καλλιτεχνική, την εικαστική.

«Στην αρχή δεν το πίστεψα»
Καταρχήν ο Καλίνα δεν πιστεύει στις Κασσάνδρες που προβλέπουν τον καταποντισμό του κοινού νομίσματος. Το ευρώ υπάρχει και θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμη, λέει. Και θυμάται ότι όταν πριν από 10 χρόνια τέθηκε σε κυκλοφορία, υπήρχαν κινητά τραπεζικά γκισέ, όπου ο κάθε Αυστριακός μπορούσε να αλλάξει τα σελίνια σε ευρώ. Ήταν γι' αυτόν η πιο σημαντική μέρα στη ζωή του; «Η πιο σημαντική μέρα ήταν όταν έμαθα ότι έγιναν δεκτά τα σχέδια που πρότεινα για το νέο νόμισμα», λέει. «Στην αρχή δεν το πίστεψα. Δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει κανείς από την αρχή, χρειάζεται χρόνο για να συλλάβει το μέγεθος της σημασίας μια τέτοιας απόφασης. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι το όλο εγχείρημα στηρίχθηκε σε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων. Έδωσα τη βασική ιδέα που την επεξεργάστηκαν εκατοντάδες άλλοι, για να γίνουν τελικά τα σχέδια νομίσματα»…

«Συμβολική σημασία σε άλλα μοτίβα»
Τι ήταν το πιο βασικό για σας, όταν παρουσιάσατε τα σχέδια των χαρτονομισμάτων; θέλει να μάθει ο γερμανός δημοσιογράφος. «Ίσως ότι απέφυγα να χρησιμοποιήσω πορτρέτα», λέει ο Καλίνα. «Ήταν προσωπική απόφαση, που πολλοί δεν την είδαν με καλό μάτι από την αρχή. Χαρτονομίσματα χωρίς απεικονίσεις πορτρέτων ήταν κάτι το αδιανόητο. Ίσως να ήταν και μια από τις πιο σημαντικές ιδέες, η πρόθεση να δώσω συμβολική σημασία σε άλλα μοτίβα», υπογραμμίζει.
Ο Καλίνα επιμένει ότι αν καλούνταν σήμερα να σχεδιάσει και πάλι τα χαρτονομίσματα, θα τα έκανε τα ίδια. Και αποκαλύπτει ότι η ΕΚΤ θα εκδώσει την επόμενη σειρά χαρτονομισμάτων με τα ίδια μοτίβα, γέφυρες και πύλες. «Μετά από ένα χρονικό διάστημα τα χαρτονομίσματα αντικαθίστανται για λόγους αναβάθμισης των προδιαγραφών ασφάλειάς τους. Η τεχνολογία δεν παραμένει η ίδια. Ο κύριος σκοπός ενός χαρτονομίσματος είναι η μη παραχάραξή του, πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους παραχαράκτες». Ο αυστριακός σχεδιαστής πιστεύει ότι ο κίνδυνος παραχάραξης του ευρώ δεν είναι μεγαλύτερος από ότι σε άλλα νομίσματα. Και η πρόκληση είναι μεγάλη επειδή το ευρώ είναι το ίδιο θελκτικό όσο και το δολάριο.  

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...