Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ενοικιάζονται "μποστάνια" στις γερμανικές μεγαλουπόλεις

Δύο ευφάνταστες επιχειρηματίες, η Νάταλι Κιρχμπάουμερ και η Βάντα Γκάντερς, νοικιάζουν εκτάσεις γύρω από μεγαλουπόλεις σαν λαχανόκηπους. Εκατοντάδες Γερμανοί τρώνε σε 14 πόλεις λαχανικά και φρούτα δικής τους παραγωγής.

Η επιχείρηση των δύο κυριών έχει ήδη αποσπάσει το βραβείο προώθησης αγροτικών προϊόντων της Αγροτικής Ένωσης της Γερμανίας, διότι στο πρότζεκτ τους έχουν συμπεριλάβει αγρότες και αγροκτήματα που προμηθεύουν σπόρους, φυτά και δενδρύλλια ή παρέχουν βασικές γνώσεις κηπουρικής καλλιέργειας.
 
Εκτάσεις προς ενοικίαση υπάρχουν έξω από το Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη, το Ανόβερο, την Κολωνία, τη Βόννη, το Ντίσελντορφ, το Πότσνταμ, το Βισμπάντεν και άλλες έξι μικρές πόλεις της Γερμανίας. Ο καλλιεργητής που θέλει δικά του λαχανικά και φρούτα μπορεί να επιλέξει όχι μόνον το μέγεθος του λαχανόκηπου, αλλά και τα είδη που θέλει να καλλιεργήσει.
 
Βιοκαλλιέργεια και απολαυστική γεύση
 
Μοναδική προϋπόθεση: οι καλλιέργειες είναι οικολογικές. Τηρούνται όλα τα κριτήρια της βιοκαλλιέργειας, με τη βοήθεια βιοκαλλιεργητών φάρμερ και αγροτών. Αυτό είναι δεσμευτικό και αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο ενοικίασης του λαχανόκηπου.
Το κόστος του ενοικίου είναι ανάλογο με τα τετραγωνικά. Έτσι ένας κήπος 45 τμ. κοστίζει 179 ευρώ το μήνα, ενώ ένας 85τμ. 329 ευρώ. Και στους δύο κήπους οι αγρότες φυτεύουν 20 είδη φυτών, λαχανικών και φρούτων. Υπάρχουν ασφαλώς και μεγαλύτερες εκτάσεις με 600 ή και 1000 ευρώ.
 
Η ενοικίαση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας των δύο πανέξυπνων κυριών: meine-ernte.de. Τα απαραίτητα σύνεργα, ο γενικός εξοπλισμός και τα βιβλία κηπουρικής και γεωργικής βιοκαλλιέργειας τα προμηθεύουν επίσης μέσω της ιστοσελίδας, καθώς και τη συνεργασία αγροτών και φάρμερ που βοηθούν κυρίως στην αρχή τους νεόκοπους αγρότες.
Η αμοιβή των αγροτών συμπεριλαμβάνεται στο ενοίκιο. Μόνον εάν πρέπει να προσφέρουν ιδιαίτερες και χρονοβόρες υπηρεσίες (μέχρι σήμερα συνέβη μία φορά μόνον) πληρώνονται κάτι παραπάνω από τον ενοικιαστή του λαχανόκηπου.
Η ιδέα του λαχανόκηπου κατακτά συνεχώς μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού. Πολλοί γνωρίζουν για πρώτη φορά την πραγματική γεύση ενός λαχανικού ή ενός φρούτου. Υπολογίζεται ότι γύρω στο 30% των κατοίκων στις γερμανικές μεγαλουπόλεις επιδιώκει να αποκτήσει έναν λαχανόκηπο.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...