Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η κάρτα αποδείξεων μπαίνει στη ζωή μας

Η «κάρτα αποδείξεων», είναι μια μαγνητική κάρτα, μέσω της οποίας οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος, ώστε, κατά την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με την αξία των αποδείξεων που έχουν συλλεγεί, να μην απαιτείται η προσκόμιση μεγάλου όγκου χάρτινων αποδείξεων στην Εφορία.

Σε κάθε οικογένεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία «κάρτες αποδείξεων». Θα επιτραπεί δηλαδή η διάθεση καρτών τόσο στους γονείς όσο και στα προστατευόμενα τέκνα τους. Οι «κάρτες αποδείξεων» θα διατίθενται από τις τράπεζες αλλά θα ενεργοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

-Η χρήση της «κάρτας αποδείξεων» θα είναι προαιρετική. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν την «κάρτα αποδείξεων» δωρεάν από τις τράπεζες, οι οποίες και θα αναλάβουν ουσιαστικά την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων για λογαριασμό των κατόχων των καρτών. Στις τράπεζες δεν θα επιτρέπεται η καταγραφή των ΑΦΜ ή των λοιπών στοιχείων ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τις κάρτες.

- Για να ενεργοποιηθεί η «κάρτα αποδείξεων» ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών – είτε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053 – ποιος είναι ο ΑΦΜ του και ποιος ο 10ψήφιος αριθμός που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος, ως φυσικό πρόσωπο, θα ταυτοποιείται ως ο χρήστης της συγκεκριμένης κάρτας και στο εξής όποια καταγραφή συναλλαγής γίνεται μ’ αυτήν θα καταχωρείται από τη ΓΓΠΣ στο όνομά του (θα περνιέται στον ΑΦΜ του).

Για λόγους ορθής χρήσης, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο, εντός ενός ημερολογιακού μήνα, να αποκτήσει και να δηλώσει στη ΓΓΠΣ μέχρι και 3 κάρτες, που θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ μου, είτε με σκοπό την αντικατάστασή τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε με σκοπό να διαθέσει τις επιπλέον κάρτες σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του (στη σύζυγο ή τα τέκνα του).

-Ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία των αγορών που θα πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με τη χρήση της «κάρτας αποδείξεων» θα καταγράφονται από την τράπεζά του, θα αποστέλλονται και θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τη λήξη του έτους το συνολικό ποσό των αγορών αυτών θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας. Έτσι, στο τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του ΤΑΧΙSNET, θα μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν στον λογαριασμό τους τι έχουν ξοδέψει για αγορές μέσω της «κάρτας αποδείξεων».

Τα αναλυτικά καταγεγραμμένα στοιχεία των συναλλαγών που έγιναν με τις «κάρτες αποδείξεων» θα διαγράφονται εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

-Η «κάρτα αποδείξεων» θα είναι ανώνυμη, θα φέρει μαγνητική ταινία και θα μοιάζει με τη χρεωστική. Θα έχει διαστάσεις 85,60 Χ 53,98 mm.

Η εμπρόσθια όψη θα έχει λευκό φόντο, θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και θα περιέχει έναν 9ψήφιο αριθμό, που θα απεικονίζεται με μικρού μεγέθους στοιχεία και ένα 10ψήφιο αριθμό που θα αποτυπώνεται με μεγάλου μεγέθους ψηφία. Στο πάνω μέρος της εμπρόσθιας όψης θα αναγράφεται η φράση «Κάρτα Αποδείξεων», ακριβώς από κάτω η ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta και στο κάτω μέρος το μήνυμα: «Δίνω την κάρτα συλλέγω τα έξοδα». Στη οπίσθια όψη, στο κάτω μέρος, θα αναγράφονται τα μηνύματα:

- «Για ενεργοποίηση της κάρτας μπείτε στο http://link.minfin.gr.karta ή στείλτε SMS στο 54053 με τον ΑΦΜ σας, κενό και τον 10ψήφιο αριθμό της κάρτας».

- «Η κάρτα αυτή δεν είναι τραπεζικό προϊόν. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομικών στο τηλ.: 211 0007111».

- Η καταγραφή και μεταφορά των δεδομένων κάθε συναλλαγής θα γίνεται με απλό τρόπο. Εφόσον το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιείται η συναλλαγή έχει μηχάνημα Point of Sales (POS), για την υποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ο καταστηματάρχης ή ο υπάλληλος του καταστήματος θα παραλαμβάνει την «κάρτα αποδείξεων» από τον πελάτη που θα την προσκομίζει και θα την περνά από το ίδιο μηχάνημα. Με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης.

Συγκεκριμένα, το κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών της τράπεζας που εξέδωσε την κάρτα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία αυτής στη ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία της συναλλαγής που θα αποστέλλει η τράπεζα στη ΓΓΠΣ είναι: α) ο κωδικός της «κάρτας αποδείξεων», β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία διενέργειας της συναλλαγής και δ) το ποσό της συναλλαγής.

Βάσει της ανωτέρω αποστολής θα καταγράφονται από τη ΓΓΠΣ τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

Αντιθέτως, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, επειδή η κάρτα θα είναι ανώνυμη. Θα ενημερώνονται όμως για τον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς θα καταγράφουν τους ΑΦΜ των επιτηδευματιών που πραγματοποιούν τις πωλήσεις.

-Οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώσουν τους επιτηδευματίες με τους οποίους συνεργάζονται για τη δυνατότητα των τερματικών τους Point Of Sales (POS) να χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων που εκδίδουν, όποτε τους προσκομίζεται «κάρτα αποδείξεων». Υποχρεούνται επίσης να τροποποιήσουν το λογισμικό των τερματικών POS, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να επεξεργάζονται και να καταγράφουν τα στοιχεία των εκδιδόμενων αποδείξεων.

- Απαγορεύεται στις τράπεζες να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις «κάρτες αποδείξεων», με εξαίρεση την επεξεργασία που περιγράφεται παραπάνω, ενώ υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν μετά την οριστική παραλαβή τους από τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: EURO2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...