Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το δίλημμα του επενδυτή: Αργό ή... Bordeaux;

Τι σχέση έχει ο μαύρος χρυσός με το καλό κρασί.

Αξιοσημείωτες ομοιότητες εντόπισαν στις τιμές δύο φαινομενικά διαφορετικών προϊόντων δύο οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι μελέτησαν τις διακυμάνσεις στις αγορές του πετρελαίου και των κρασιών εξαιρετικής ποιότητας.

Η εργασία που δημοσιεύτηκε από το ΔΝΤ, αφού εξετάζει την περίοδο από τις αρχές του 2008 έως τις αρχές του 2010, καταγράφοντας τη συμπεριφορά της τιμής των ποιοτικών κρασιών συγκριτικά με την τιμή του πετρελαίου, καταδεικνύει ότι υπάρχει συσχέτιση σε ποσοστό άνω του 90%. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το κρασί μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση. Πα παράδειγμα, σε όλη τη διάρκεια του 2010 οι τιμές του ποιοτικού κρασιού εμφάνισαν αξιοσημείωτες αποδόσεις της τάξης του 32%, ξεπερνώντας ακόμη και την απόδοση του χρυσού (22%). Σε αντίθεση με τον ετήσιο μέσο όρο, τον Δεκέμβριο οι τιμές των κρασιών απέδωσαν μόλις 1%, υπολειπόμενες του χρυσού (6,7%) και του αργού (8,7%). Ακόμη και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα 15ετίας, η μελέτη επισημαίνει ότι η μέση απόδοση των καλών κρασιών ήταν 15%.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που καθορίζουν τη διακύμανση των τιμών του ποιοτικού κρασιού; Με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την εμπειρική έρευνα, η μελέτη συμπεραίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει το κομμάτι της προμήθειας. Έτσι η τιμή διαμορφώνεται από παραμέτρους όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, η ποιότητα του κρασιού, η παλαιότητα κ.λπ. Εκτός όμως από το κομμάτι της προμήθειας, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συμπεραίνουν όχι οι τιμές επηρεάζονται και από τις παγκόσμιες μακροοικονομικές συνθήκες, κάτι που ίσχυε L και στις τιμές του αργού.

Οι ομοιότητες πάντως μεταξύ κρασιού και πετρελαί ου εκτείνονται και στο κομμάτι της κατανάλωσης Τόσο στην κατανάλωση μαύρου χρυσού όσο κα στην κατανάλωση του κρασιού καταγράφεται μεί ωση σε ώριμες αγορές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία Αντίθετα, στις αναδυόμενες αγορές η κατανάλωση κρασιού και πετρελαίου κινείται ανοδικά. Καταλήγοντας οι δύο οικονομολόγοι του ΔΝΤ, ση μειώνουν ότι και για τα δύο προϊόντα η ζήτηση αλλά και οι περιορισμοί στην παραγωγή επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά των τιμών, με την κατανάλωση στις αναδυόμενες αγορές να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...