Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Απαραίτητος ο κώδικας ένδυσης στην εργασία

'Εστω και αν ο ενδυματολογικός κώδικας όπως και ο κώδικας συμπεριφοράς σε κάθε μια επιχείρηση είναι, συνήθως, άγραφος και τηρείται με βάση την κουλτούρα που επικρατεί στην επιχείρηση, αλλά και με την κοινή λογική και τα επίπεδα αυτοσεβασμού που διαθέτει ο κάθε εργαζόμενός της, έτσι και η έκδοση ενός dress code σε βιβλιαράκι 44 σελίδων θα ήταν εξίσου αποδεκτή, αρκεί να μην έφτανε στις σχολαστικές και γαργαλιστικές λεπτομέρειες -παρεμβαίνει ακόμη και στο χρώμα… των εσωρούχων- του Ενδυματολογικού Κώδικα που εξέδωσε πριν από ένα μήνα o υψηλού κύρους ελβετικός τραπεζικός γίγαντας UBS AG, ηλικίας 157 ετών και το 2009 με σύνολο εργαζομένων 65.000 παγκοσμίως.

Η «απήχηση» των λεπτομερειών αυτών ήταν τόσο μεγάλη -έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν ειρωνικά δημοσιεύματα- ώστε η τράπεζα αναγκάζεται να προχωρήσει τώρα σε «αναθεώρηση» του περιεχομένου του Κώδικα, ενώ ο εκπρόσωπός της στις πολλαπλές συνεντεύξεις Τύπου που αναγκάστηκε να δώσει, ισχυρίσθηκε ότι «μακροπρόθεσμα ο Κώδικας αυτός ωφέλησε την καλή φήμη της τράπεζας». Εννοείται ότι αποτελεί παράδοση για την τράπεζα αυτή να παρέχει έγγραφες οδηγίες συμπεριφοράς σε κάθε νεοεισερχόμενο είτε εκπαιδευόμενο στα γραφεία της διαφορετικές για την κάθε χώρα που λειτουργεί.

Ο αναθεωρημένος dress code περιγράφεται πλέον ως ένα βιβλιαράκι -με λιγότερες σελίδες- που θα δίνει γενικές κατευθυντήριες γραμμές, με στόχο «ο πελάτης της τράπεζας να εντυπωσιάζεται από την επιμελημένη παρουσία των εργαζομένων ώστε να του δίνει την αίσθηση της ελβετικής ακρίβειας και του ελβετικού περιβάλλοντος». Ακόμη και ο εκπρόσωπος της ανταγωνιστικής Credit Suisse συμφώνησε για την ορθότητα του στόχου της UBS, λέγοντας ότι «κάθε ελβετική τράπεζα που έχει πελάτες της ιδιώτες είτε εμπόρους, διαθέτει κάποιου είδους κατευθυντήριες οδηγίες. Εστω, λοιπόν και αν η UΒS το «παρατράβηξε», ωστόσο, είναι καλό πράγμα το να παρέχουμε καθοδήγηση στους εργαζομένους μας».

Πηγή: Χρ. Δαμουλιανου (Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...