Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Βιβλιοπρόταση: Αρχές Οικονομικής θεωρίας - Με αναφορά στις Ευρωπαϊκές Οικονομίες

Στο βιβλίο αυτό οι διακεκριμένοι καθηγητές Mankiw και Taylor παρουσιάζουν και αναλύουν το υλικό που αποτελεί το σύνηθες περιεχόμενο των εισαγωγικών εγχειριδίων της Οικονομικής Θεωρίας βασιζόμενοι σε δύο στοιχεία: στο δεδομένο θεσμικό πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και σε δέκα αρχές οικονομικής συμπεριφοράς των ατόμων.

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Τόμος Α'
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι η ύλη που διδάσκεται στα μαθήματα Μικροοικονομίας και Μακροοικονομίας, δηλαδή η θεωρία του προσδιορισμού των τιμών των αγαθών και των παραγωγικών συντελεστών, ο προσδιορισμός του εισοδήματος, το διεθνές εμπόριο, η αγορά εργασίας, ο δημόσιος τομέας, η οικονομική ανάπτυξη, οι μορφές αγοράς, οι χρηματαγορές κ.λπ.

Υπάρχουν όμως και θέματα ενδιαφέροντα που δεν καλύπτονται σε άλλα εγχειρίδια, όπως το θεώρημα της αδυνατότητας του Arrow, το παράδοξο του Condorcet, το πρόβλημα της χρονικής ασυνέπειας, η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης κ.ά. Το βιβλίο που είναι εμπλουτισμένο με επιβοηθητικό υλικό, με αριθμητικά και διαγραμματικά υποδείγματα, με περιπτώσεις μελέτης των προβλημάτων, αποσπάσματα από το διεθνή Τύπο και πληροφοριακά κείμενα για θέματα ή πρόσωπα (Smith, Ricardo).

Έκδσοη: Gutenberg, 2010, Σελίδες: 687, Διαστάσεις: 17x24, Τιμή: €48 [www.dardanosnet.gr]

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Τόμος Β'

Στο βιβλίο αυτό, που αποτελεί συνέχεια των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας Τόμος Α', οι διακεκριμένοι καθηγητές Mankiw και Taylor παρουσιάζουν και αναλύουν τις αγορές των συντελεστών της παραγωγής, τα εισοδήματα και τις διακρίσεις, καθώς και την εισοδηματική ανισότητα και φτώχεια που επικρατεί. Επιπλέον, αναφέρεται στη μέτρηση του εθνικού εισοδήματος, στη μέτρηση του κόστους ζωής αλλά και στην παραγωγή και οικονομική μεγέθυνση.

Μεγάλη αναφορά γίνεται για την αποταμίευση, την επένδυση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με ανάλυση στα βασικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Έμφαση δίνεται επίσης στο «φλέγον» θέμα της ανεργίας, αλλά και στο νομισματικό σύστημα. Ακόμα, εξηγεί βασικές έννοιες τον πληθωρισμό και την έννοια της μακροοικονομικής ανοικτής οικονομίας.

Η συνολική ζήτηση και συνολική προσφορά αναλύονται, με επιπρόσθετη μελέτη σχετικά με την επίδραση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στη συνολική ζήτηση. Ακολουθεί ανάλυση της βραχυχρόνιας αντίστροφης σχέσης μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας, ενώ οι ζώνες κοινού νομίσματος και η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ολοκληρώνουν το εν λόγω κεφάλαιο.

Τέλος, παρουσιάζονται τέσσερις δημόσιες αντιπαραθέσεις για τη μακροοικονομική πολιτική.

Έκδοση: Gutenberg, 2010, Σελίδες: 605, Διαστάσεις: 17x24, Τιμή: €48 [www.dardanosnet.gr]

Μετάφραση: Ανδριάνα Σακκά. Επιμέλεια: Θεόδωρος Λιανός.

Για τους συγγραφείς
Mankiw Gregory

Ο N. Gregory Mankiw είναι Καθηγητής Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και διδάσκει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές της μακροοικονομικής. Ο Mankiw έχει κανονική συμμετοχή στις ακαδημαϊκές αλλά και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι επίσης ερευνητής στο Εθνικό Γραφείο Ερευνών, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Δραστηριότητας, σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστόνης και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Είναι συγγραφέας δημοφιλέστατων εισαγωγικών εγχειριδίων στην οικονομική επιστήμη.

Mark Taylor
Ο Mark Taylor θεωρείται αυθεντία στην ανάλυση της οικονομίας, σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο. Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick και Managing Director του δικτύου Barclays Global Investors (BGI). Έχει υπάρξει υπότροφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και για αρκετό διάστημα διατηρούσε έδρα στο Cass Business School, στο Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ και στο Πανεπιστήμιου του Dundee University. Ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές οικονομικές εφημερίδες.

Πηγή: Marketing Week

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...