Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Νόμπελ Οικονομίας 2009

ΤO Νόμπελ Οικονομίας 2009 απονέμεται στους Αμερικανούς καθηγητές Eλινορ Oστρομ και Oλιβερ Ουΐλιαμσον για τις εργασίες τους στην οικονομική διακυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Η Eλινορ Oστρομ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ, κατέδειξε πώς μπορεί να εφαρμοστεί η οικονομική διακυβέρνηση στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (π.χ. δάση ή λίμνες ή προστατευόμενες περιοχές) από ομάδες χρηστών. Η εργασία της συνιστά «πρόκληση» σε συμβατικές οικονομικές θεωρίες, με βάση τις οποίες δημόσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές ή το περιβάλλον μπορούσαν να καταστραφούν γιατί οι ιδιώτες μπορούσαν με βάση την κείμενη νομοθεσία να λάβουν υπόψη μόνο το ατομικό κόστος και όφελος, χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις των παρεμβάσεών τους στους άλλους, δηλαδή το κοινωνικό κόστος.

Η καθηγήτρια Eλινορ Oστρομ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Οικονομίας και η πέμπτη που τιμάται φέτος με το βραβείο.

Ο Oλιβερ Ουΐλιαμσον, του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μελέτησε την οικονομική διακυβέρνηση αποκλειστικά στις επιχειρήσεις περιγράφοντας την εφαρμογή της σε περιπτώσεις επίλυσης διαμαχών. Οι επιχειρήσεις –όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητα– πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ολότητα, στο εσωτερικό των οποίων οι επιμέρους αποφάσεις μπορεί να αποδειχθούν έως και επουσιώδεις συγκριτικά με την τελική απόφαση για ολόκληρο τον οργανισμό.

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή της Ακαδημίας εξάρει τον ρόλο της οικονομικής διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...