Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

33ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων (Ε.Η.Σ.)



Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών διοργανώνει τον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό (60ος Πανευρωπαϊκός) Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων με γενικό θέμα «Πώς θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη».
A. ΓΥΜΝΑΣΙΟ
α. ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
«Σε ένα κείμενο 400 περίπου λέξεων αποτυπώνω τις σκέψεις μου σχετικά αφενός με τη ζωή στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και αφετέρου με τις προσδοκίες μου για ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής και εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.»
B. ΓΕ.Λ-ΕΠΑ.Λ
α. ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
«Ευρισκόμενοι κοντά στην ενηλικίωση και επομένως στην ανάληψη ευθυνών ως ενεργοί πολίτες, αλλά και λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, σε ένα κείμενο 500-600 λέξεων, διατυπώνετε τους προβληματισμούς σας και τις προσδοκίες σας για τις γενικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο συνολικό ευρωπαϊκό χώρο και ζητάτε από τους Ευρωβουλευτές μας τη δυναμική υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των νέων της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον.»   
Γ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΓΕ.Λ-ΕΠΑ.Λ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  (κοινή για Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ)
«Δημιουργώ μια καλλιτεχνική εργασία – ζωγραφική ή άλλο – όπου να αποτυπώνονται στοιχεία της ζωής που ζείτε τώρα, αλλά και της ζωής που θα θέλετε να ζήσετε ως ενήλικοι πολίτες της Ευρώπης.»
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-3813229 και 211-7208363 της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών.

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ideatree

Το ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας  ideatree.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την επιχειρηματική τους πρόταση μέσα στο ιστότοπο του διαγωνισμού www.ideatree.gr   έως και τις 30 Απριλίου 2014.
Πληροφορίες για τους όρους και τα βραβεία: www.ideatree.gr

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας


Tο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Summer ProgramYES Program). 
Το Θερινό Σχολείο μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές Λυκείου. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.yes.aueb.gr .

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μεγάλη συμμετοχή των Οικονομολόγων στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΟΕΔΕ


Mε ικανοποιητική προσέλευση μελών πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες έκτακτες Συνελεύσεις των μελών του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας – Θράκης της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα:
1.      Την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του ΠΕΚ Καβάλας, συγκεντρώθηκαν καθηγητές από το διαμέρισμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ενημέρωση έκανε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Δ.Σ. της ΕΟΕΔΕ Πέτρος Πριβαρτιτσάνης και η Γραμματέας του Δ.Σ. του Π.Τ. Μακεδονίας – Θράκης Όλγα Δαμιανίδου. Παρούσα ήταν και η Σχολική Σύμβουλος των Oικονομολόγων Αντιγόνη Ζήση.
2.      Το Σάββατο 15 Μαρτίου, αντίστοιχη συνέλευση έγινε στη Θεσσαλονίκη, για τους καθηγητές του διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, με παρόντα τον Πρόεδρο της ΕΟΕΔΕ και Σχολικό Σύμβουλο Οικονομολόγων Παντελή Τέντε. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Πέτρος Πριβαρτιτσάνης και ο Δημήτρης Μαδεμλής (Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Τ. Μακεδονίας – Θράκης).
3.      Η σειρά των συνελεύσεων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στην Κοζάνη, για τους καθηγητές του διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας, με εισηγητή και πάλι τον Πέτρο Πριβαρτιτσάνη.
Σύμφωνα με τα θέματα της ημερήσια διάταξης, παρουσιάστηκαν τα υπό διαμόρφωση αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς και η πρόταση που κατέθεσε η ΕΟΕΔΕ στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικό εταίρο του Υπουργείου Παιδείας.
Οι Οικονομολόγοι Εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την επικείμενη διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οικονομίας από το επόμενο σχολικό έτος. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι για την προώθηση και αναβάθμιση της οικονομικής παιδείας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προβληματισμούς για τα δρώμενα στον χώρο της εκπαίδευσης και ειδικότερα στον κλάδο των Οικονομολόγων, ενώ μέσα από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν, προέκυψαν προτάσεις και σκέψεις που αναμένεται να αξιοποιηθούν στο επόμενο διάστημα από την ΕΟΕΔΕ.

Διαγωνισμός Ennovation Junior 2014 για μαθητές Λυκείου



Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Β. Ελλάδα), το University of Nicosia της Κύπρου και από δέκα Πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ennovation (www.ennovation.gr) διοργανώνει τον Διαγωνισμό Ennovation Junior 2014 για μαθητές Λυκείου.
Οι μαθητές καλούνται να γράψουν μια πρόταση (600-1000 λέξεις) στην οποία θα προτείνουν καινοτόμες ιδέες που αφορούν στην επιχειρηματική αξιοποίηση του διαδικτύου και άλλων νέων τεχνολογιών (όπως π.χ. κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς, έξυπνοι αισθητήρες κλπ.) για νέες υπηρεσίες, έχοντας στο νου τους όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά. Η πρόταση δεν πρέπει να είναι μια γενική έκθεση ιδεών αλλά να παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά και τρόπο υλοποίησης μιας ιδέας (όπως π.χ. ενός site παροχής υπηρεσιών, πώλησης προϊόντων, ψυχαγωγίας, κοινωνικής δικτύωσης κλπ.) που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα κερδίσουν υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YESYouth Entrepreneurship Summer School, www.yes.aueb.gr) το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, τους όρους και τις δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.ennovation.gr ή να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ennovation@aueb.gr .

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Δισεκατομμυριούχοι 2013

Στην παρακάτω οπτικοποιημένη παρουσίαση, δείτε πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν στον κόσμο, ανά χώρα κατοικίας:

Billionaires in 2013

Online Personal Finance Game

Στον παρακάτω σύνδεσμο, δείτε ένα online παιχνίδι το οποίο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν ικανότητες διαχείρισης οικονομικών ενώ παίζουν και ανταγωνίζονται με άλλους συμμαθητές τους:

Online Personal Finance Game

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Διαδικτυακό παιχνίδι οικονομίας από το EconEdLink

 Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα διαδραστικό παιχνίδι για την ανάπτυξη καλών συνηθειών σχετικά με τη χρήση πιστωτικών καρτών:

EconEdLink

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Βιβλιοπρόταση: Επιχειρηματικότητα και Επαγγελματικό Περιβάλλον

Στο βιβλίο αυτό εξηγούνται οι έννοιες και οι διεργασίες που είναι σημαντικές για τους τεχνίτες κατά την εξυπηρέτηση των πελατών και την ενημέρωση. Τα κείμενα δεν αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά μπορούν να μετατραπούν και να γίνουν κατανοητά με παραδείγματα από την εμπειρία των τεχνιτών στα αντίστοιχα επαγγέλματα.
Ο διαχωρισμός των κεφαλαίων γίνεται μέσω της χρήσης διαφορετικών χρωμάτων. Αυτό είναι εμφανές από το χρωματισμό των τίτλων, καθώς και από μια κάθετη χρωματιστή λωρίδα σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η εύρεση των αντίστοιχων κειμένων, των παραδειγμάτων, των γραφικών παραστάσεων και των εικόνων, αλλά και η σύνδεση των εξηγήσεων του κειμένου.
Παραδείγματα από περισσότερα από τριάντα διαφορετικά τεχνικά επαγγέλματα (που είναι μαρκαρισμένα με πράσινο χρώμα) υποδεικνύουν τυχόν καθημερινά προβλήματα, τα οποία επιλύονται στα επόμενα κεφάλαια.
Οι συγγραφείς με το βιβλίο αυτό δεν απευθύνονται μόνο σε δασκάλους και εκπαιδευόμενους, αλλά και σε τεχνίτες και τους συνεργάτες τους, καθώς και σε άτομα, που συναλλάσσονται με πελάτες.
To βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να αναγνωριστεί η υπευθυνότητα (κοινωνική και μεθοδική) όλων των συνεργατών στην τεχνική εταιρεία ως σημαντικός παράγοντας για την ικανοποίηση των πελατών και να εφαρμοστεί στην καθημερινή επαγγελματική ζωή.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η εισοδηματική ανισότητα βλάπτει την ανάπτυξη

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μετάλλαξη στα δόγματα της οικονομίας. Οι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς και αντίπαλοι των κρατικών παρεμβάσεων αρχίζουν να χάνουν έδαφος.
Επί δεκαετίες η αντίληψη των οικονομολόγων κατευθύνονταν από τη νεοφιλελεύθερη σχολή και τις ιδέες του αμερικανού οικονομολόγου και βραβευμένου με Νομπέλ Μίλτον Φρίντμαν. Η σχολή αυτή διατυμπάνιζε την υπεροχή των ελεύθερων αγορών, χωρίς να κρύβει ποτέ τη δυσπιστία της έναντι των κρατικών παρεμβάσεων και των κρατικών πολιτικών αναδιανομής των εισοδημάτων ειδικότερα. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η οικονομική πολιτική που έχει αναπτυξιακό και όχι αναδιανεμητικό χαρακτήρα ευνοεί εντέλει και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους ίδιους, η αναδιανομή αποθαρρύνει τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, και αυτό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται πως κλονίζονται τα θεμέλια του οικονομικού αυτού δόγματος εντός του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Πρόσφατα ο Τζόναθαν Όστρι, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ταμείου, εξέδωσε μια νέα μελέτη υπό τον τίτλο "Redistribution, Inequality and Growth", η οποία συγκρίνει για πρώτη φορά ιστορικά δεδομένα από διάφορες χώρες.
 
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας
Συμπέρασμα της έρευνας: η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι επιζήμια και δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, εντούτοις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες μπορούν κάλλιστα να την επηρεάσουν. Έπειτα από φάσεις δημοσιονομικής αναδιανομής, χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας εμφανίζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με εκείνες με ακραία επίπεδα ανισότητας.
Φυσικά και χρειάζονται κίνητρα για να προωθείται η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, ωστόσο «η υπέρμετρη ανισότητα βλάπτει την ανάπτυξη, επειδή, για παράδειγμα, εμποδίζει την πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την εκπαίδευση. Αυτό υπονομεύει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και κατ΄ επέκταση την επενδυτική διάθεση των επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συναίνεση που είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ενός μεγάλου σοκ», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Η ομάδα γύρω από τον Τζόναθαν Όστρι υπογραμμίζει ότι από τον όγκο δεδομένων που διέθεταν κατάφεραν να λάβουν υπόψη μόνον τα άμεσα μέτρα αναδιανομής, όπως φόρους και επιδοτήσεις. Εάν λαμβάνονταν υπόψη και άλλες δαπάνες με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως κρατικά κονδύλια για τη σχολική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, τότε ο θετικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερος.
 
Προς αλλαγή πλεύσης;
Τα συμπεράσματα των ειδικών προκαλούν φυσικά ποικίλες αντιδράσεις, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις επικρατούσες θεωρίες και τη βαθιά ριζωμένη (οικονομική) πεποίθηση ότι η αναδιανομή του εισοδήματος είναι σε κάθε περίπτωση επιζήμια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν βέβαια ρητά ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους δεν ενδείκνυνται ως «συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης για την πολιτική». Γεγονός είναι, όμως, ότι με τη μελέτη αυτή το ΔΝΤ τροφοδότησε τους υποστηρικτές της αναδιανομής με νέα επιχειρήματα. Άγνωστο είναι, όμως, εάν το Ταμείο θα λάβει υπόψη του αυτά τα συμπεράσματα την επόμενη φορά που θα κληθεί να αποφασίσει τους όρους παροχής βοήθειας για μια χώρα.


Πηγή: Deutsche Welle

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Eκπαιδευτική συνάντηση με Οικονομολόγους ΠΕ09, Διοίκησης επιχειρήσεων ΠΕ1802, Λογιστικής ΠΕ1803, Τουριστικών επιχειρήσεων ΠΕ1835



Η Σχολική Σύμβουλος Οικονομολόγων Αντιγόνη Ζήση έστειλε στα σχολεία ευθύνης της το παρακάτω έγγραφο:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
  
Σας προσκαλώ σε εκπαιδευτική συνάντηση – ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 και ώρα 17:00 μ.μ έως 19:00 μ.μ στο ΠΕΚ Καβάλας (αρ.εγκρ.Περιφ.Φ.15 /2299/5-3-2014).

Το θέμα της εισήγησης, θα γίνει σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Εκ/κών, και είναι:
1. Προτάσεις για τα οικονομικά μαθήματ.
2. Διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οικονομίας.

      Παρακαλούνται οι κ. διευθυντές των Σχολείων να μεριμνήσουν ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν έγκαιρα και ενυπόγραφα".

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκός Οικονομικός Οδηγός (6-3-2014)

Στον παρακάτω σύνδεσμο δείτε τα νεότερα οικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, ανεργία, χρέος κτλ.) με βάση τα στοιχεία της Eurostat:

Taking Europe's pulse

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πρόσκληση σε έκτακτες Συνελεύσεις


Το Περιφερειακό Τμήμα Μακεδονίας - Θράκης της ΕΟΕΔΕ προσκαλεί τα μέλη του (εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ09) σε έκτακτες Συνελεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ως παρακάτω:

1. Διαμέρισμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, ώρα 17:30
ΠΕΚ Καβάλας, Κ. Τσολάκη 44, Καβάλα
(για τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)

2. Διαμέρισμα Κεντρικής Μακεδονίας
Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, ώρα 11:30
Αίθουσα ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, Θεσσαλονίκη
(για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής)

3. Διαμέρισμα Δυτικής Μακεδονίας
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014, ώρα 17:30
3ο ΓΕΛ Κοζάνης, Μακρυγιάννη 24, Κοζάνη
(για τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας)

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σε κάθε μία από τις παραπάνω συνελεύσεις είναι τα ακόλουθα:
1.      Νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
2.      Διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οικονομίας.
3.      Εκστρατεία για την προώθηση της οικονομικής παιδείας στην Ελλάδα.

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραβρεθούν σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συνελεύσεις, ωστόσο θα πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται εκεί όπου ανήκει το σχολείο που υπηρετούν.

         Ο Πρόεδρος                                 Η Γραμματέας
Μητακίδης Παναγιώτης                      Δαμιανίδου Όλγα

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

CEO στην παρανομία για χάρη του έρωτα

Το χρήμα έχει διάφορες μορφές. Είναι τα δολάρια, τα ευρώ και τα γεν, τα ρεάλ και τα ρούβλια, οι ρουπίες και το γουάν. O χρυσός, τα χαρτονομίσματα και τα... Bitcoin.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κόσμο της Νέας Υόρκης όμως, αποδεικνύουν ότι για μία συγκεκριμένη τάξη ανδρών – τους παντρεμένους που παραστρατούν – υπάρχουν μόνο δύο είδη χρήματος. Είναι τα χρήματα που γνωρίζουν οι συζυγοί τους και τα χρήματα για τα οποία οι σύζυγοι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα.
Η πρώτη κατηγορία – τα συμβατικά συζυγικά χρήματα ή αυτό που οι δικηγόροι διαζυγίων χαρακτηρίζουν «κοινή περιουσία» - έχει συγκεκριμένο σκοπό. Αναπτύσσεται για την αγορά κατοικιών, αυτοκινήτων, τις σπουδές των παιδιών, τις διακοπές, τα προγράμματα υγείας, συναυλίες, δωρεές σε φτωχούς.
Δεν είναι διόλου κατάλληλα όμως, για… παραβατικές συναλλαγές. Οι έγγαμοι άνδρες που θέλουν να έχουν σοβαρές παράλληλες σχέσεις – να στηρίζουν οικονομικά την ερωμένη  τους για παράδειγμα – χρειάζεται να βρουν κεφάλαια εκτός της σφαίρας ελέγχου της συζύγου. Αλλιώς, διατρέχουν τον κίνδυνο να μιλάνε μέσω δικηγόρων. (Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε έγγαμες γυναίκες για το ίδιο θέμα εάν γνώριζα κάποια που να ζει με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν γνωρίζω).
Το δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι πως αυτή η απιστία μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες πιο επικίνδυνες κινήσεις. Αρκετά από τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ αφορούν στελέχη που παραβίασαν τους κανόνες των δικών τους επιχειρήσεων για να εξασφαλίσουν αυτή την ειδικού σκοπού χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να διεκδικούν με την ησυχία τους και άλλες γυναίκες.
Αυτή η κατάσταση βγήκε στο φως την προηγούμενη εβδομάδα όταν ένας πολύ γνωστός investement banker της Νέας Υόρκης, ο Frank Perikins Hixon συνελήφθη από τις ομοσπονδιακές αρχές με την κατηγορία του insider trading. Πρόκειται για βετεράνο της Credit Suisse και της Lazard, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν για την Evercore Partners, που τον απέλυσε τον Ιανουάριο.
Η εισαγγελία παρουσιάζει τον κ. Hixon - τον 56χρονο τραπεζίτη που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Perk» - ως κλασική περίπτωση παντρεμένου που χρειαζόταν χρήματα τα οποία να μη γνωρίζει η γυναίκα του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι έχει μία κόρη – που τώρα είναι 5 χρονών –  με μία γυναίκα 20χρόνια μικρότερή του, την Destiny Wind Robinson με την οποία διατηρούσε πολυετή σχέση.
Η εισαγγελία υποστηρίζει ο κ. Hixon, για να καλύψει τα έξοδα του παιδιού της Destiny, διακινούσε ευαίσθητα επιχειρηματικά μυστικά – μία ικανή πηγή εσόδων για έναν παίκτη που θέλει να αποπληρώσει προσωπικές του υποχρεώσεις χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.  Ο κ. Hixon φέρεται να χρησιμοποίησε απόρρητες πληροφορίες που απέκτησε ως σύμβουλος της Evercore για συμφωνίες στον μεταλλευτικό κλάδο ώστε να κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές με τον κωδικό της πρώην ερωμένης του που του απέφερε κέρδη περίπου 900.000 δολ., σύμφωνα με τη SEC.
Η περίπτωση του Hixon όμως, δεν είναι μοναδική. Ο James McDermott, παντρεμένος μεσήλικας διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Keefe Bruyette & Woods μπήκε για μερικούς μήνες στη φυλακή την προηγούμενη δεκαετία επειδή διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές αξίζουν περί τα 88.135 δολ. στην κατά πολύ νεότερη φιλενάδα του, Kathryn Gannon, η οποία ήταν γνωστή ως Marilyn Star στα strip club που εργαζόταν και τις πορνογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε όπως το Merilyn Whips Wallstree και Merilyn Does Miami.
Μία ακόμη τακτική που χρησιμοποιούν όσοι παραστρατούν είναι να βρίσκουν άλλους να χρηματοδοτούν την κοινωνική τους ζωή. Προ διετίας, ο Brian Dunn παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Best Buy επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει εσφαλμένες αποφάσεις, μία εκ των οποίων ήταν να ζητήσει από προμηθευτή της εταιρείας να βρει ένα εισιτήριο για μία συναυλία στο Λας Βέγκας για μία υφιστάμενη του με την οποία ο κ. Dunn είχε «εξαιρετικά στενή προσωπική σχέση».
Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, ο Mark Hurd απολύθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Hewlett Packard με τον τεχνολογικό κολοσσό να τον κατηγορεί ότι μαγείρεψε τα έξοδα της εταιρείας για να κρύψει τη σχέση του με την Jodie Fisher, πρώην ηθοποιό η οποία είχε συμμετάσχει σε ερωτικές ταινίες όπως Sheer Passion και Intimate Obsession.
Μετά από όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αγχωτική διαδικασία μπορεί να είναι η απιστία για άνδρες που έχουν τόσα πολλά να χάσουν από ένα διαζύγιο. Όλοι αυτοί οι άνδρες, ενώ θα πρέπει να διασκεδάζουν, τελικά το μόνο που κάνουν είναι να σκέφτονται νούμερα και να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις.

Πηγή: Financial Times μέσω του Euro2day
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...