Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων

Δείτε μία παρουσίαση για την Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων:

Forbes: Η ιστορία των ελληνικών χρεοκοπιών

Στο ιστορικό των ελληνικών χρεοκοπιών αναφέρεται άρθρο του Forbes, κάνοντας μια αναδρομή από τα δάνεια που… έφτασαν λειψά, τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διαχείριση του Ελληνικού Χρέους και τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που ανησυχεί πολλούς επενδυτές και αυξάνει τη μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο. Αυτό όμως δεν είναι ένα νέο φαινόμενο για την χώρα, η οποία έχει χρεοκοπήσει πολλές φορές από τότε που εξασφάλισε την ανεξαρτησία της στις αρχές του 19ου αιώνα. Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι επενδυτές αναφορικά με το ιστορικό των χρεοκοπιών της Ελλάδας.

Αρχαία χρεοκοπία
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρεοκοπία στην ελληνική ιστορία έγινε τον 4ο αιώνα προ Χριστού, όταν 13 πόλεις-κράτη της Ελλάδας δανείστηκαν κεφάλαια από τον Ναό της Δήλου. Οι περισσότεροι από τους δανειστές δεν κατάφεραν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνεια και ο Ναός «έγραψε» απώλειες 80% επί του κεφαλαίου του.

Πέντε φορές
Η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοστάσιο τουλάχιστον πέντε φορές στη σύγχρονη ιστορία (και συγκεκριμένα το 1826, το 1843, το 1860, το 1894 και το 1932). Το πρώτο «επεισόδιο» καταγράφεται στις αρχές του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας και το τελευταίο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης των αρχών της δεκαετίας του 1930. Η συνδυασμένη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη στη σύγχρονη εποχή ανέρχεται σε 90 χρόνια, ή περίπου στο ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη. 
 Αν και πολλοί μπορεί να θεωρήσουν αυτό το επίπεδο χρεοκοπίας υπερβολικό, η Ελλάδα ούτε καν πλησιάζει την κορυφή της «λίστας». Η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με 10 χρεοκοπίες η κάθε μία, μοιράζονται την… τιμή να είναι οι μεγαλύτεροι… κατά συρροή χρεοκοπημένοι της σύγχρονης εποχής.

Ο πόλεμος ανεξαρτησίας της Ελλάδας
Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ξεκίνησε το 1821 και στόχο είχε τον τερματισμό της οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία κυβερνούσε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής για αιώνες. Το 1824, εξασφαλίστηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ένα δάνειο ύψους 472.000 στερλινών, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε και από τους αγοραστές απαιτήθηκε να καταβάλουν μόνο το 10% της τιμής αγοράς, με την υπόσχεση ότι θα καταβάλουν το υπόλοιπο αργότερα. Επιπλέον δάνειο ύψους 1,1 εκατ. στερλινών χορηγήθηκε το 1825.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Άυλο νόμισμα "κόβουν" στην Κομοτηνή!

Η Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (ΕΜΡΟ) αναμένεται να τονώσει την αγορά και το εισόδημα των κατοίκων, καθώς και να συμβάλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.

Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr


Την ενίσχυση του εισοδήματος καταναλωτών και επιχειρήσεων, την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εν γένει φιλοδοξεί να πετύχει η ομάδα των αγανακτισμένων Κομοτηνής, μέσω της θεσμοθέτησης της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης (ΕΜΡΟ), ως απάντησης στην οικονομική κρίση.
Πρόκειται για άυλο νόμισμα, ένα μέσο συναλλαγής που θα λειτουργήσει εντός ενός γεωγραφικά καθορισμένου δικτύου φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών.

Όπως αναφέρει στη “Μ” η Μαρία Βασιλάκη, μέλος της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ιδέα, η εφαρμογή του ΕΜΡΟ θα ξεκινήσει από τον νομό Ροδόπης, στον οποίο ωστόσο μένουν πολλοί φοιτητές, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν την ιδέα και στις περιοχές καταγωγής τους. “Γνωρίζουμε ότι η σκέψη για τη δημιουργία εναλλακτικού νομίσματος υπάρχει και σε άλλους νομούς, με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε”, σημειώνει η κ. Βασιλάκη, προσθέτοντας ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για δράση και τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα του νομού Μαγνησίας, που προ μηνών μια ομάδα 20 πολιτών ξεκίνησε μια παρόμοια πρωτοβουλία, το Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα (ΤΕΝ), με το οποίο σήμερα συναλλάσσονται περισσότερα από 500 άτομα, ανάμεσά τους ξενοδόχοι, γιατροί και δικηγόροι. Παράλληλα, άυλο νόμισμα είναι και ο Οβολός, που ξεκίνησε από την Πάτρα, αλλά έχει πανελλήνια εμβέλεια.
Ανάλογες δράσεις έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Ήδη στη Γερμανία υφίστανται περί τα 30 παρόμοια δίκτυα.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Greenpeace vs Mattel: Μαθήματα Social Media

Ένα ακόμα παράδειγμα της δύναμης των Νέων Μέσων, αποτελεί η διαμάχη της Greenpeace και των εταιρειών κατασκευής παιχνιδιών Mattel, Hasbro, Disney και Lego. Η Greenpeace κατηγόρησε τις εν λόγω εταιρείες για αποψίλωση των δασών της Ινδονησίας, που χρησίμευαν στη συσκευασία των παιχνιδιών. Η Greenpeace στράφηκε στα Νέα Μέσα και δημιούργησε τεράστια διαφημιστική καμπάνια, για να διασώσει τα δάση.
Tο 2011 διαφαινόταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Mattel –πέτυχε τους περισσότερους στόχους της, λανσάρισε την Barbie-Αρχιτέκτων που έκανε ρεκόρ πωλήσεων, έκανε το ντεμπούτο της στη βιομηχανία ρούχων μέσω της εταιρείας Uniqlo, έσμιξε την Barbie με τον Ken μετά από εφτά χρόνια και, σύμφωνα με την Greenpeace, απέκτησε και ένα καινούργιο χόμπι, την αποψίλωση των δέντρων της Ινδονησίας. Η οργάνωση υποστηρίζει πως, μέσω της προμηθεύτριας εταιρείας Asia Pulp & Paper (APP), για τη συσκευασία των παιχνιδιών καταστρέφονται εκατοντάδες δέντρα καθημερινά στην περιοχή της Ινδονησίας.

Βασικός στόχος της Greenpeace ήταν η Mattel, ενδεχομένως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων που καταγράφει συγκριτικά με τις άλλες εταιρείες παιχνιδιών και έτσι τον Ιούνιο του 2011 δημιούργησε ένα spoof video στο κανάλι YouTube, με εκφωνητή τον Ken, όπου παρουσίαζε το σμίξιμό του με την Barbie. O Ken είχε συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε σχετικά με τα δάση και πήρε την απόφαση να χωρίσει με την Barbie. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η οργάνωση ανάρτησε πανό στην Καλιφόρνια που έγραφε: «Barbie it’s over. I don’t date girls that are into deforestation» (Barbie τελειώσαμε. Δεν βγαίνω με κορίτσια που τους αρέσει η αποψίλωση). Μέσα σε δέκα μέρες το video ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο hits παγκοσμίως.

Με σύμμαχο τα Social Media
Επιπρόσθετα των παραπάνω ενεργειών, η Greenpeace χρησιμοποίησε το Facebook για να γνωστοποιήσει ευρύτερα τις ενέργειες της Μattel, όπου κατηύθυνε τους χρήστες τους στις επίσημες σελίδες της Mattel για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι «του λόγου το αληθές», ενώ παράλληλα τους ενθάρρυνε να στείλουν email διαμαρτυρίας στον CEO της Mattel, Bon Eckert. Πιο συγκεκριμένα ο διοργανωτής της καμπάνιας της Greenpeace, Ian Duff, δήλωνε: «... Όλα έχουν να κάνουν με το πιο πολύτιμο αγαθό της εταιρείας, τη μάρκα της. Παρουσιάσαμε την Barbie ως καταστροφέα δασών, κάτι που ξέραμε πως δεν θα αρέσει καθόλου στη Mattel, επειδή αλλάζει τον τρόπο που τη βλέπουν πια οι πελάτες».

Στο μεταξύ, η επίσημη σελίδα της Barbie στο Facebook είχε κατακλυστεί από σχόλια διαμαρτυρίας. Η εταιρεία αναγκάστηκε να τα σβήσει όλα και να «παγώσει» τη σελίδα, ενώ την ίδια στιγμή  και σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, περισσότερα από 200.000 email διαμαρτυρίας είχαν σταλεί στα κεντρικά γραφεία της Mattel.

Η Greenpeace επέκτεινε την εκστρατεία της και στο Twitter. Δημιούργησε σελίδα με τον «προδομένο» Ken (ken_talks) όπου οι χρήστες μπορούσαν να του «συμπαρασταθούν», να ενημερώνονται για τα τελευταία νέα της καμπάνιας και να σχολιάζουν στα tweets του, τύπου «Ναι ξέρω η αγάπη είναι τυφλή και στην περίπτωση μου, δεν μπόρεσε να "δει" από νωρίς την αποψίλωση που πραγματοποιούταν».

Από την άλλη, η επίσημη σελίδα της Greenpeace στο Facebook είχε «αφοσιωθεί» σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Mattel. Μάλιστα καλούσε τους χρήστες της να δημιουργήσουν «επίσημο ένδυμα αποψίλωσης δασών για την Barbie» ή να ψηφίσουν ανάμεσα στα επικρατέστερα, με αποτέλεσμα η σελίδα να ξεπεράσει τα 900.000 likes.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ενδεικτικός Προγραμματισμός ύλης ΑΟΘ - ΑΟΔΕ από το Σχολικό Σύμβουλο Δ. Μυλωνά

Στον παρακάτω σύνδεσμο, δείτε τον προγραμματισμό της ύλης των μαθημάτων ΑΟΘ και ΑΟΔΕ που προτείνει ο Σχολικός Σύμβουλος Οικονομολόγων Δ. Μυλωνάς:

Ενδεικτικός προγραμματισμός ύλης ΑΟΘ - ΑΟΔΕ


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Κόστος εργασίας στην Ε.Ε. - 12/9/2011

Στο παρακάτω γράφημα της Ναυτεμπορικής, δείτε το ωριαίο εργασιακό κόστος του ιδιωτικού τομέα στην Ε.Ε.:

Κόστος εργασίας στην Ε.Ε.

«Δεν φρενάρεις πάνω σε ένα στρώμα πάγου»

Tα εύθραυστα και υπερχρεωμένα κράτη- με επικεφαλής την Ιταλία και την Ελλάδα- φαίνεται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθούν οδυνηρά προγράμματα λιτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το υπενθύμισε στην ιταλική κυβέρνηση. Για να ικανοποιήσει το εκλογικό του σώμα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να κάνει πίσω, ιδιαίτερα στη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επισήμανε αμέσως ότι το παιχνίδι αυτό είναι επικίνδυνο και υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.

Είτε το θέλουν οι ηγέτες όμως είτε όχι, οι επενδυτές έχουν μια τρομερή δύναμη. Η παραμικρή ανησυχία για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας τους απομακρύνει από τα ιταλικά ομόλογα. Το αποτέλεσμα είναι να εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Τα χειρότερα σενάρια βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια. Κι ύστερα, το κύμα δυσπιστίας μπορεί να επεκταθεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και, γιατί όχι, τη Γαλλία.

Για την ΕΚΤ, άλλη λύση δεν υπάρχει. «Θέλει κανείς να γνωρίσει τη μοίρα της Αργεντινής;» διερωτάται ένας αξιωματούχος της τράπεζας. Αφού κήρυξε στάση πληρωμών το 2001, η χώρα αυτή γνώρισε τον επόμενο χρόνο ύφεση 11%. Αλλες χώρες, πάλι, πέρασαν τη δοκιμασία με επιτυχία. Το 2008 και το 2009, οι βαλτικές χώρες υιοθέτησαν σκληρά μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αλλά το 2011 η ανάπτυξη επανήλθε.

Πρέπει, λοιπόν, να δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στη μείωση των ελλειμμάτων; Πολλοί οικονομολόγοι έχουν επιφυλάξεις. «Υπάρχει κίνδυνος να κατασκευάσουμε το τρίτο επεισόδιο της κρίσης», λέει ο οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν, καθηγητής στην Ecole normale superieure. Κατά την άποψή του, τα προγράμματα λιτότητας είναι αποτελεσματικά, μόνο όταν εφαρμόζονται μεμονωμένα. Η χώρα υποφέρει, αλλά η ανταγωνιστικότητά της αυξάνεται και οι εξαγωγές της αυξάνονται. Αν όμως όλοι οι εταίροι ακολουθούν μια πολιτική λιτότητας, η άσκηση γίνεται αντιπαραγωγική.

Το κακό είναι ότι σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη ακολουθεί μια πολιτική λιτότητας. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Πατρίκ Αρτίς, από την εταιρεία Natixis, το αποτέλεσμα είναι το εξής: αν σε μια «φυσιολογική» περίοδο η μείωση του ελλείμματος κατά μία μονάδα του ΑΕΠ κοστίζει 0,6 της μονάδας στον τομέα της ανάπτυξης και μειώνει το έλλειμμα κατά 0,7 της μονάδας, η αντίστοιχη μείωση σήμερα προκαλεί μείωση του ελλείμματος μόλις κατά 0,4 της μονάδας, μια μείωση που εκμηδενίζεται αν λάβει κανείς υπόψη του τις παράπλευρες επιπτώσεις στους μισθούς.

Η λύση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκλείεται να επιτραπεί η διόγκωση των ελλειμμάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό στις αγορές. Πρέπει όμως οι δαπάνες που μειώνονται να είναι στοχευμένες, και το ίδιο να συμβαίνει με τους φόρους που αυξάνονται. Πρέπει, επίσης, να δίνεται περισσότερος χρόνος στα κράτη.

Ενας άλλος στόχος, σημειώνει η «Μοnde», είναι να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τις χώρες πιο ανταγωνιστικές. Αυτό απαιτεί, όμως, επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα ή τις βιομηχανίες του μέλλοντος...

Σύμφωνα με τον Αλφρέδο Καλκάνιο, ένας από τους συντάκτες της φετινής έκθεσης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη, η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που υπαγορεύει το ΔΝΤ στηρίζεται σε μια λανθασμένη διάγνωση. Το Ταμείο έκρινε ότι η παγκόσμια οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει και άρα ήταν καιρός να δοθούν διαβεβαιώσεις στις αγορές που ανησυχούσαν για το συσσωρευμένο χρέος. Στην πραγματικότητα, ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει αρχίσει να ανακάμπτει, καθώς η ανεργία είναι υψηλή και η αγοραστική δύναμη είναι στάσιμη. Δεν έπρεπε λοιπόν οι τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό. Κάτι τέτοιο πνίγει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. «Κάθε πρόγραμμα που δεν βοηθά την ανάπτυξη είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Δεν φρενάρεις πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου».

Πηγή: Le Monde, AΠΕ-ΜΠΕ μέσω Ναυτεμπορικής

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Βιβλιοπρόταση: Η υπόθεση "Ελληνική Κρίση"


Στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν κατ' αποκλειστικότητα από τον Πάνο Παναγιώτου στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Ελλάδας, σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, φανερώνουν μια κρυμμένη πλευρά της ελληνικής κρίσης, που σκιάζεται από περίεργες συμπτώσεις, προκλητικές αλλά και αποκαλυπτικές.
Πόσο αθώος είναι ο ρόλος της Γερμανίας, των ΗΠΑ, του διεθνούς τραπεζικού λόμπι, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και άλλων συμμετεχόντων στην υπόθεση "ελληνική κρίση";

Πώς συνδέονται οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες, διάσημοι κερδοσκόποι και πανίσχυροι τραπεζίτες με το χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας; Ήταν πράγματι το ΔΝΤ το "φάρμακο" για να σωθεί η χώρα ή ένα μέσο εξυπηρέτησης άλλων σκοπών; Υπήρχαν κρυφά διαπραγματευτικά χαρτιά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε η εξέλιξη των πραγμάτων να είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή;

Τι μας δείχνουν τελικά τα στοιχεία για τις περίεργες συμπτώσεις της υπόθεσης "ελληνική κρίση" και τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον με βάση αυτά;
Ένα βιβλίο για μια κρίση που μας αφορά όλους, το οποίο θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη, διαφορετική από τη συνηθισμένη, οπτική γωνία.
Η ελληνική κρίση προβλήθηκε ως το μοιραίο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης περιόδου ελληνικών λαθών, τα οποία οδήγησαν τη χώρα σε ένα σημείο όπου το μόνο φάρμακο για την ίασή της είναι η υιοθέτηση και η εφαρμογή του προγράμματος και των επιταγών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Χωρίς να αμφισβητεί κανείς την ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών, αξίζει να αναρωτηθεί αν τα πράγματα είναι όντως όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν ή αν υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.
Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε στοιχεία από το χτες μέχρι το σήμερα και θα δείτε να σχηματίζεται μπροστά σας ένα παζλ της κρίσης διαφορετικό από αυτό που προβάλ­λεται ως αληθινό.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεργία στην Ευρωζώνη - 1/9/2011

Στο γράφημα της Ναυτεμπορικής, δείτε τα ποσοστά της ανεργίας των χωρών της Ευρωζώνης:

Ανεργία στην Ευρωζώνη


Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφιακές μορφές βιβλίων ΑΟΘ και ΑΟΔΕ Γ' Γενικού Λυκείου

Στις παρακάτω διευθύνσεις δείτε την ψηφιακή μορφή των βιβλίων των Μαθημάτων "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" και "Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών" της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου":

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης



Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Το φάντασμα του 1937

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers το φάντασμα του 1937 καταδιώκει τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο Ρούσβελτ (φωτογραφία), αφού εγκαινίασε το 1933 το New Deal, αποφάσισε στα τέλη του 1936 να εξομαλύνει την οικονομική πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν στο δεύτερο εξάμηνο του 1937 η βιομηχανική παραγωγή να μειωθεί κατά 27% και η ανεργία να εκτιναχθεί από το 9,6% στο 13,6% του ενεργού πληθυσμού.
Το 2011, με ένα έλλειμμα και ένα δημόσιο χρέος που φτάνουν το 10% και το 100% του ΑΕΠ αντιστοίχως, και με μηδενικά επιτόκια εδώ και τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ταυτόχρονα μια πολύ χαμηλή ανάπτυξη (μόλις 0,8% το πρώτο εξάμηνο) και ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό απασχόλησης (58%).
Κάτω από την πίεση των αγορών και της Γερμανίας, γράφει ο γάλλος οικονομολόγος Νικολά Μπαβερέζ στη «Μοντ», η Ευρώπη ακολουθεί μια πολιτική λιτότητας, χωρίς να πετυχαίνει την ανάπτυξη, και με την ανεργία να ξεπερνά το 10%. Η κρίση απειλεί όχι μόνο το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , αλλά 60 χρόνια οικοδόμησης.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι αιχμάλωτες του διλήμματος ανάμεσα στην ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους. Ο δεύτερος στόχος επιβάλλει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και αύξηση των φόρων, που τιμωρεί την οικονομική δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για την απαλλαγή από το χρέος. Ομως το Κράτος, ο μοναδικός οικονομικός παράγων που κατά τον Κέινς θα μπορούσε να απελευθερωθεί από αυτούς τους περιορισμούς, είναι αδύναμο.
Το 2008, απέναντι στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, τα ανεπτυγμένα κράτη επιστράτευσαν ως και το 40% του ΑΕΠ τους με τη μορφή του δημόσιου χρέους για να σώσουν τις τράπεζες και να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάκαμψη. Το σημερινό αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα των λαθών που διαπράχθηκαν εκείνη την περίοδο. Η φυγή προς τα εμπρός ήταν απαραίτητη βραχυπρόθεσμα, έπρεπε όμως να εξισορροπηθεί με μια τροποποίηση των μοντέλων ανάπτυξης που στηρίζονται στην πίστωση και μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντί γι' αυτό, η Αμερική είναι εγκλωβισμένη σε μια εκλογική πολιτική και η Ευρώπη πολλαπλασιάζει τις αντιφατικές της κινήσεις.
Εκτός από τα λάθη στρατηγικής και διαχείρισης, όμως, έγινε και ένα πολιτικό λάθος: εγκαταλείφθηκε το 2010 η διεθνής συνεργασία στους κόλπους του G20 και ο καθένας πήρε τον δικό του δρόμο.
Λύσεις υπάρχουν. Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Ταμείο σταθερότητας επιταχύνει, αντί να επιλύει, την κρίση, να αποδεχθεί ένα μετριοπαθή πληθωρισμό της τάξης του 4%, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να δώσει σάρκα και οστά στην οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης. Είναι επίσης επιτακτικό να αποκατασταθεί μια συνεργασία μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών, μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομιών, στους κόλπους του G20. Αλλιώς, το σενάριο του 1937 υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί.
Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω Ναυτεμπορικής

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά

Η Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μακεδονίας - Θράκης σας εύχεται καλή σχολική χρονιά.

Παράλληλα, σας καλεί να συμβάλετε με τις απόψεις σας, τις ιδέες σας, το υλικό σας ή με οποιασδήποτε άλλης μορφής παρέμβασή σας στην βελτίωση του blog αλλά και στην ενίσχυση της μεταξύ μας επικοινωνίας.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
1. το εικονίδιο "kontactr me", στη δεξιά στήλη,
2. το forum, οδηγίες για τη χρήση του οποίου υπάρχουν στη δεξιά στήλη,
3. τη σελίδα μας στο facebook (στη δεξιά στήλη), όσοι έχετε λογαριασμό στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο,
4. το "σχόλια", που υπάρχει κάτω από κάθε ανάρτηση,
5. τα σχόλια στο τέλος του blog.

Τέλος, μπορείτε να γραφτείτε στους αναγνώστες του blog, από επιλογή που θα βρείτε στη δεξιά στήλη του blog.

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Επιστήμη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, σε συνεργασία με τα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του 17ου κύκλου του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στην Οικονομική Επιστήμη, το οποίο οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Οικονομική Επιστήμη.

Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΤΗN ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...