Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, με σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τον πρώτο διεθνή εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης (1936), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Hellenic Postbank, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στην περιφέρεια παραμένοντας πιστό στην πλούσια αυτή παράδοση.

Πιο αναλυτικά, το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΤΤ που βρίσκεται ήδη τοποθετημένο στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην πλατεία Συντάγματος θα εξακολουθήσει να δίνει εορταστικό παλμό στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με καλλιτεχνικά δρώμενα που προσφέρουν ξεχωριστή πνοή. Οι μικροί επισκέπτες του περιπτέρου της Τράπεζας έχουν την ευκαιρία να παίξουν με κλόουν και ξυλοπόδαρους, που βρίσκονται εκεί για να τους ψυχαγωγήσουν αλλά και να δοκιμάσουν μοναδικά παιχνίδια, όπως η ζωγραφική προσώπου.

Παράλληλα, δύο μοναδικά παραμύθια με θέμα την αποταμίευση, που έχει επιμεληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η «Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος» που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών και το «Μαθαίνω και Αποταμιεύω», που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, διανέμονται δωρεάν και έχουν ήδη γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δωρεάν θα διανέμεται και μια σειρά παιδικών βιβλίων ευρείας θεματολογίας. Υπάλληλοι της Τράπεζας περιμένουν μικρούς- μεγάλους να περάσουν από την πλατεία Συντάγματος, να ενημερωθούν για τα προϊόντα της Τράπεζας και να τους προσφέρουν κουμπαράδες, βιβλία και άλλα πλούσια δώρα, καθημερινά από τις 10:00 έως και τις 20:00.

Το αποκορύφωμα του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, όταν ο Ταφ-Ταφ, ο αγαπημένος «κουμπαράνθρωπος» των παιδιών -που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την πρωτότυπη καμπάνια της Τράπεζας- θα σβήσει το κερί των γενεθλίων του, μπροστά σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η Θεσσαλονίκη, το Περιστέρι και ο Πειραιάς γιορτάζουν μαζί με 15 ακόμα πόλεις της ελληνικής περιφέρειας την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Ακολουθούν αναλυτικά οι τοποθεσίες των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

26 – 31 Οκτωβρίου: Αθήνα - Πλατεία Συντάγματος

30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου: Θεσσαλονίκη – Παραλία πόλης (κοντά στον Λευκό Πύργο)

31 Οκτωβρίου: Πειραιάς – Πλατεία Δημαρχείου, Περιστέρι – Πλατεία Αγ. Αντωνίου, Αλεξανδρούπολη – Κεντρική λεωφόρος (μπροστά στο Δημαρχείο), Καβάλα – Πλατεία Καπνεργάτη, Κιλκίς – Πλατεία Ειρήνης, Έδεσσα – Πεζόδρομος πόλης, Βέροια – Πλατεία Δημαρχείου, Κομοτηνή – Πλατεία Ειρήνης, Πάτρα – Κτίριο «Έσπερος» Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Λευκάδα – Πλατεία Άγγελου Σικελιανού, Μεσολόγγι – Πλατεία Μπότσαρη (κεντρική πλατεία), Ηράκλειο Κρήτης – Πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Λιοντάρια), Ιωάννινα – Πλατεία Πύρρου, Κατερίνη – Πλατεία Ελευθερίας, Άρτα – Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (εκκλησία Αγ. Δημητρίου), Κέρκυρα – Πλατεία Σπιανάδας (τοποθεσία Πενταφάναρο).

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Παιχνίδια επιχειρηματικότητας - οικονομίας

Στους παρακάτω συνδεσμους μπορείτε να βρείτε απίθανα παιχνίδια τα οποία αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές ικανότητες:

SimCity




Tycoon games






Simunomics

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η Ελληνική Οικονομία (Έρευνα του ΙΟΒΕ)

Στον παρακάτω σύνδεσμο, δείτε μία ανάλυση της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας έως και τον Οκτώβριο του 2009, από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών:

Η Ελληνική Οικονομία

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων ΕΠΑΛ 2009-10

Στον παρακάτω σύνδεσμο, δείτε τις διδακτικές οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών για το 2009-10:

Διδακτικές οδηγίες

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Οι επερχόμενες αλλαγές (Παρουσίαση)

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τις ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές και αναρωτηθείτε πόσο εύκολα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε έναν νέο, πολύ διαφορετικό κόσμο:

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ζήτηση ή ζητούμενη ποσότητα (Παρουσίαση)

Δείτε ένα βίντεο με θέμα "πότε μεταβάλλεται η ζήτηση και πότε η ζητούμενη ποσότητα":

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Νόμπελ Οικονομίας 2009

ΤO Νόμπελ Οικονομίας 2009 απονέμεται στους Αμερικανούς καθηγητές Eλινορ Oστρομ και Oλιβερ Ουΐλιαμσον για τις εργασίες τους στην οικονομική διακυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Η Eλινορ Oστρομ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ, κατέδειξε πώς μπορεί να εφαρμοστεί η οικονομική διακυβέρνηση στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (π.χ. δάση ή λίμνες ή προστατευόμενες περιοχές) από ομάδες χρηστών. Η εργασία της συνιστά «πρόκληση» σε συμβατικές οικονομικές θεωρίες, με βάση τις οποίες δημόσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές ή το περιβάλλον μπορούσαν να καταστραφούν γιατί οι ιδιώτες μπορούσαν με βάση την κείμενη νομοθεσία να λάβουν υπόψη μόνο το ατομικό κόστος και όφελος, χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις των παρεμβάσεών τους στους άλλους, δηλαδή το κοινωνικό κόστος.

Η καθηγήτρια Eλινορ Oστρομ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Οικονομίας και η πέμπτη που τιμάται φέτος με το βραβείο.

Ο Oλιβερ Ουΐλιαμσον, του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μελέτησε την οικονομική διακυβέρνηση αποκλειστικά στις επιχειρήσεις περιγράφοντας την εφαρμογή της σε περιπτώσεις επίλυσης διαμαχών. Οι επιχειρήσεις –όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητα– πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ολότητα, στο εσωτερικό των οποίων οι επιμέρους αποφάσεις μπορεί να αποδειχθούν έως και επουσιώδεις συγκριτικά με την τελική απόφαση για ολόκληρο τον οργανισμό.

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή της Ακαδημίας εξάρει τον ρόλο της οικονομικής διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας.

Πηγή: Express.gr

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΑΟΘ - Πρώτο Κεφάλαιο - Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων

Κατεβάστε από τον παρακάτω σύνδεσμο προηγούμενα θέματα Πανελληνίων εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων για το πρώτο κεφάλαιο του μαθήματος ΑΟΘ:

Βασικές Οικονομικές Έννοιες

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Βιβλίο καθηγητή για το μάθημα "Πολιτική και Δίκαιο"

Από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο καθηγητή του μαθήματος "Πολιτική και Δίκαιο".

Βιβλίο καθηγητή

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Βιβλιοπρόταση : 27 χώρες της Ε.Ε. 27 ιστορίες για παιδιά και μεγάλους

Συχνά πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αφηρημένη έννοια. Αν και έχει πλέον μπει στην καθημερινή ζωή μας, δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε τη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για τους γείτονές μας, για την ιστορία τους, για τον τρόπο που σκέφτονται, αλλά και για τον πολιτισμό τους; Ποιες προσωπικότητες και ποια γεγονότα σημάδεψαν την ιστορία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα; Πόσα χωρίζουν και πόσα ενώνουν τους Ευρωπαίους; Βιβλίο γνώσεων, με πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Περιλαμβάνονται σκίτσα, φωτογραφίες και χάρτες, που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τις πολιτικές και ιστορικές αλλαγές στην Ευρώπη. Χρήσιμο βιβλίο για παιδιά, γονείς, αλλά και για εκπαιδευτικούς, το οποίο έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην αγορά σχετικά με την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα, προσφέροντας σημαντικές ιστορικές γνώσεις, γραμμένο σε απλή γλώσσα και με παιδαγωγικό τρόπο. Οι συγγραφείς είναι καθηγητές Σύγχρονης Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, και διδάσκουν σε πανεπιστήμια της Γαλλίας.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Διδακτικές οδηγίες ΑΟΔΕ

Στον παρακάτω σύνδεσμο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δείτε τις διδακτικές οδηγίες για το μάθημα των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου:

Διδακτικές οδηγίες ΑΟΔΕ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης


Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Προγράμματα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Προγράμματα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Ύλη ΑΟΔΕ - ΑΟΘ Πανελλαδικών 2009 (ημερήσια Λύκεια)

Ανακοινώθηκε η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Η έκπληξη εμφανίζεται στην ύλη του ΑΟΘ, στην οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον τα κεφάλαια 7 και 9.

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Από το βιβλίο «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Δ. Μπουραντά, Α. Βάθη κ.ά. έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2009.

Κεφάλαιο 1 Επιχειρήσεις και Οργανισμοί
1.2 Η Επιχείρηση (σ. 25-29)
1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης (σ. 30-34)
1.4 Η Επιχείρηση και το Περιβάλλον της (σ. 34-37)
1.5 Η Αποτελεσματικότητα των Επιχειρήσεων (σ. 37-43)

Κεφάλαιο 2 Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων
2.1 Εισαγωγικές Έννοιες (σ. 55)
2.2 Οργάνωση και Διοίκηση (σ. 56-63)
2.3 Mάρκετινγκ (σ. 64-69)
2.4 Διοίκηση Πωλήσεων (σ. 70- 72)
2.5 Χρηματοοικονομική Διοίκηση (σ. 73-75)
2.6 Διοίκηση Παραγωγής (σ. 76-79)
2.7 Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (σ. 80-84)

Κεφάλαιο 3 Διοικητικές Λειτουργίες
3.3. Διεύθυνση (σ. 123-134)


ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Από το βιβλίο «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Λιανού Θ., Παπαβασιλείου Α. και Χατζηανδρέου Α. έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2009.

Κεφ. 1: Βασικές Οικονομικές Έννοιες, εκτός των παραγράφων 6 και 13.

Κεφ. 2: Η ζήτηση των αγαθών.

Κεφ. 3: Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος, εκτός των παραγράφων 5, 6, 7, 8 και 9 που αναφέρονται στο κόστος παραγωγής.

Κεφ. 4: Η προσφορά των αγαθών.

Κεφ. 5: Ο Προσδιορισμός των τιμών, εκτός της παραγράφου 6.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...